Ședința publică din 26 ianuarie 2019

În data de 26 ianuarie 2019 a avut loc, în sala I.D. Berindei a Palatului Culturii din Iași, în cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași, cea de-a doua ședință publică din ”Procesul Comuniștilor din România”. Completul de judecată este format din judecătorii Pavăl Călin, Cristi Danileț și Cristian Diaconescu (președintele completului).

Dacă la precedenta ședință publică, ce a avut loc pe 14 decembrie 2018, s-a prezentat instanței rechizitoriul cu privire la fapte penale săvârșite de Gheorghe Gheorghiu-Dej și alți foști lideri comuniști, la ședința publică din 26 ianuarie 2019 s-au administrat noi probe și s-au audiat doi martori: Emilia Popa din Iași (fiică și soră de fost deținut politic) și Mihai Rusu din Munchen, fost redactor la Radio Europa Liberă (fiu și nepot de fost deținut politic, bunicul său murind în închisoare).

Proiectul ”Procesul Comuniștilor din România” este realizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Institutul de Studiere a Ideologiilor, în cadrul Programului Centenar al Primăriei Muncipiului Iași. Partenerii instituționali ai proiectului sunt: Academia Română, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Arhivele Naționale, Fundația Alianța Civică, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Editura Institutul European.
Partenerii media sunt: Realitatea TV, TELE Moldova, Iași TV Life, revista „Polis” și revista „Sinteza”.

FOTOGRAFII EVENIMENT:

VIDEO:

Încheierea de ședință în format scris și declarațiile martorilor pot fi citite aici: Încheiere ședință din 26 ianuarie 2019 – documente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *