Sesizarea procurorului în cazurile Gheorghiu-Dej și Ceaușescu

Marți, 8 mai 2018, la Palatul Culturii din Iași, în cadrul Complexului Național Muzeal ”Moldova”, s-au prezentat două documente de sesizare a procurorului pentru fapte săvârșite de foștii lideri comuniști Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu.

Cele două sesizări, care pot fi consultate aici și aici, s-au fundamentat pe cercetările până în acest moment ale istoricilor participanți la proiect și au fost prezentate și înmânate procurorului de Georgeta Condur (managerul proiectului). Au luat cuvântul Eugen Roșca (procuror în proiect), Cosmin Popa (cercetător în cadrul proiectului), precum și invitați din partea partenerilor instituționali: Radu Preda, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Florin Cântic, directorul Arhivelor Naționale Iași, întregul eveniment fiind moderat de Sorin Bocancea, autorul proiectului.

Acesta a fost primul eveniment public al componentei judiciare a proiectului (organizarea unor procese ale foștilor lideri comuniști împotriva cărora se vor găsi probe suficiente pentru a fi trimiși în judecată). Vor urma, în continuare, prezentarea rechizitoriilor de către procuror și apoi procesele propriu-zise (termenele în instanță).

DOCUMENTE:

Sesizare Gheorghe Gheorghiu-Dej
Sesizare Nicolae Ceaușescu

VIDEO:

FOTOGRAFII:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *